Staráte se dobře o ledničku?

Na co si dát tedy pozor? Co dělat, aby nám dlouho vydržela? Tady přinášíme několik rad.
 
Umístění
Tak správné umístění, to je základ. Ideální je místo do 20°C. Každý stupeň navíc navyšuje spotřebu elektrické energie. A to o 4 – 6°C! Kolem lednice je důležité mít dostatečný prostor. Hlavně v zadní části, odkud je odváděno nejvíc tepla. Od zdi postavte lednici asi 10 centimetrů.
tvořítko na led.jpg 
Čistota
Čistota je půl zdraví a platí to i v lednici. Bývá plná potravin, takže riziko šíření různých bakterií je velké. Jednou za měsíc ji zevnitř umyjte roztokem vody s octem nebo vody s jedlou sodou. Velkou pozornost věnujte při úklidu gumovému těsnění dveří. Nejen, že se zde rády množí bakterie a plísně. Ale nános nečistot způsobuje nedovírání dveří, což také zvyšuje spotřebu energie.
Mnohým bakteriím zabráníte v prostředí lednice v šíření také tak, že potraviny budete pečlivě balit, dobré je ukládat je do plastových krabiček.
Při úklidu nezapomeňte také udržovat v čistotě zadní část přístroje. Vysávejte odtud pravidelně prach. Je zde umístěn kompresor a kondenzátor.
 
Otevírání
Také při výběru dobrot nenechávejte dlouho otevřené dveře. Lednice začne rychle zvyšovat výkon, aby více chladila a opět to spotřebu a vaše výdaje zvyšuje.
 nerezová lednice.jpg
Žádné horké pokrmy
Uvařené jídlo, které chcete do lednice uložit nejdříve nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Vložením teplého jídla nejen snižujete chlad uvnitř lednice, ale také v ní dochází ke kondenzaci vody a vzniku nežádoucí vysoké vlhkosti. Vzniká více námraza.
 
Odmrazení
Pokud nemáte spotřebič, který si s ledem poradí sám, věnujte se odmrazení pečlivě a pravidelně. Námraza vyšší než tři milimetry totiž zvyšuje spotřebu elektrické energie až o 80 procent!
 
Vhodné nastavení
Optimálním nastavením v ledničce je 5°C, v prostoru mrazničky pak -18°C. Podle toho, jaký druh spotřebiče vlastníte je odlišná teplota v horní a spodní části chladničky a ve dveřích. Rozdíl může být až 10°C.